Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ζουμερό ριζότο με μανιτάρια αλά Jamie Oliver!...


Μια από τι αγαπημένες μου συνταγές με ριζότο είναι αυτή με μανιτάρια όπου είναι εύκολη  ακόμα και για τους ποιο αρχάριους!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
1 κοτσάνι σέλερι
2 κοτσάνια φρέσκο δεντρολίβανο
15γρ. ξερά μανιτάρια
300γρ. ρύζι για ριζότο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
500γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (όπως τσέστνατ, όιστερ, σιτάκε)
1 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
1 μεγάλο κομμάτι βούτυρο
40γρ. παρμεζάνα
1/2 λεμόνι
1/2 ματσάκι μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής:

Για αρχή κόβουμε το κρεμμύδι στην μέση, το καθαρίζουμε και το βάζουμε στο μίξερ μαζί με το σέλερι και τα ξερά μανιτάρια . Στην συνέχεια ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιολαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Ανακατεύουμε τακτικά.
Μαζεύουμε και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου και τα ρίχνουμε στο τηγάνιμαζί με το ρύζι. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό. ριχνουμε το κρασί και και θρυμματίζουμε μέσα τον κύβο του ζωμού, ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε  ένα φλιτζάνι βραστό νερό και ανακατεύουμε .Τώρα θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στο ριζότο και κάθε 1 λεπτό προσθέτουμε ποσότητες καυτού νερού η΄ζωμού, αν έχουμε (λογικά θα χρειαστεί 1 λίτρο).Συνεχίζουμε έτσι για 16-18 λεπτά για να γίνει πολύ ζουμερό. Μετά θα πάρουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο θα προσθέσουμε τα μανιτάρια με δύο γεμάτες κουταλιές ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και μια καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα μία λιωμένη σκελίδα σκόρδο (την έχουμε βάλει στον πολτοποιητή  με τη φλούδα. Κόβουμε μερικά φύλλα από το θυμάρι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.Ανακατεύουμε και τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Τα υπόλοιπα φύλλα τα ρίχνουμε στο ριζότο.Βάζουμε το τηγάνι μετά μανιτάρια κάτω από το γκριλ στην επάνω θέση του φούρνου. Μέτα από λίγη ώρα ελέγχουμε αν τα μανιτάρια είναι έτοιμα.Μόλις ετοιμαστούν τα βγάζουμε από το γκριλ και προσθέτουμε ανακατεύοντας το βούτυρο τρίβουμε από πάνω την μυρωδάτη παρμεζάνα μας  και στύβουμε ένα λεμόνι. Επίσης ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.Ακόμα σας προτείνω να ρίξετε ακόμα λίγο νερό ή ζωμό για να το κάνουμε πιο ζουμερό και νόστιμο. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε την μισή ποσότητα πάνω στο ριζότο και την άλλη μισή πάνω στα μανιτάρια. Για το σερβίρισμα μοιράζουμε το ριζότο σε μπολ και ρίχνουμε μια καλή ποσότητα τραγανά μανιτάρια.

Την παραπάνω συνταγή την "πρόσφερα" στην παρέα μου που κάλεσα το περασμένο Σάββατο στο σπίτι μου. Όλοι την γεύτηκαν με ευχαρίστηση. Δοκιμάστε κι εσείς και θα με θυμηθείτε!
Εγώ ως μελλοντικός chef, σας εύχομαι....bon appetit!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου