Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Ζωή μιας εβδομάδας...


Απ όταν ο άνθρωπος καθόρισε το έτος σε μέρες, εβδομάδες, μήνες κλπ, συνειδητοποίησε την σημασία που έχει για αυτόν ο χρόνος και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ψυχολογία  του αλλά και στην καθημερινότητα του. Κι αυτό διότι η κάθε μέρα είναι διαφορετική και ξεχωριστή  για τον ανθρώπινη κοινωνία.
Όλοι μας καθορίζουμε το πρόγραμμα μας με βάση την εβδομάδα. Ανάλογα με αυτά που έχουμε να κάνουμε, άλλες μέρες τις έχουμε υπερτιμημένες όπως για παράδειγμα το Σάββατο, και άλλες υποτιμημένες όπως είναι η Δευτέρα. Φυσικά, η καινούρια εβδομάδα αρχίζει από εκεί που τελειώνει η προηγούμενη.  Για μένα το χρονικό σημείο που τις χωρίζει είναι το σχεδόν πάντα μελαγχολικό απόγευμα της Κυριακής, μια ψυχολογική κατάσταση που οφείλεται στο γεγονός ότι αρχίζει μια καινούρια εβδομάδα. Όλα δηλαδή ξανά από την αρχή!
Η εβδομάδα ξεκινάει με την Δευτέρα, την πιο δύσκολη μέρα αφού είναι και η αρχή της.Όλοι σκεπτόμαστε το τι έχουμε να κάνουμε μέσα σε αυτό το επταήμερο που έχει ήδη ξεκινήσει και αναπολούμε το τί κάναμε. Ούτε η Τρίτη όμως δεν πάει πίσω σε θέμα δυσκολίας αλλά και ψυχολογίας, μιας και στο μυαλό μας τριγυρνάει η ιδέα ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Η Τετάρτη είναι μια πιο ήπια ημέρα από τις  προηγούμενες καθώς φτάνουμε στην μέση της εβδομάδας. Μπορούμε κιόλας να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε για το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο! Ακολουθεί η Πέμπτη που στην αρχή μοιάζει, μπορώ να πω αρκετά με την Τετάρτη αλλά στην συνέχεια μας προϊδεάζει για την καλύτερη ημέρα της εβδομάδας, την όμορφη Παρασκευή που όλοι την αγαπάμε ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της, οι περισσότεροι από εμάς, αφήνουμε το νου μας να αφεθεί στην γλυκιά μέθη του  Σαββατοκύριακου. Το  Σάββατο δε, όταν ξεκινάει μας φαίνεται μεγάλο χρονικά γιατί η συγκεκριμένη μέρα μας επιτρέπει να τακτοποιήσουμε στο μυαλό μας τα θέλω μας και να ασχοληθούμε περισσότερο με το πώς να περάσουμε ευχάριστα, χωρίς την πίεση της καθημερινότητας που μας κυριεύει όλες τις υπόλοιπες μέρες. Την επόμενη, το Κυριακάτικο πρωινό μας βρίσκει να το απολαμβάνουμε ξέγνοιαστοι  και χαλαροί, ενώ μας προετοιμάζει για το μεσημεριανό τραπέζι με το πιο πλούσιο γεύμα της εβδομάδας παρέα με δικούς σου ανθρώπους πράγμα που δεν έχεις την δυνατότητα μάλλον να κάνεις τις προηγούμενες έξι μέρες.
Αυτή είναι πάνω κάτω η μικρή ιστορία της εβδομαδιαίας καθημερινότητας του ανθρώπου της εποχής μας.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου