Τρίτη 26 Απριλίου 2011

H σχολική μου εργασία για τον Όμηρο!...


Στην Ιλιάδα βλέπουμε να κυριαρχεί ο θεσμός του πατριαρχικού χαρακτήρα της οικογενειας. Στην ομηρική κοινωνία αρχηγός της οικογένιας ήταν ο πατέρας. Τα μέλη της οικογένιας είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Η γυναίκα ασχολιότανε με τις δουλιές του σπιτιού όπως το μεγάλωμα των παιδιών της, αργαλειός και διάφορες άλλες δουλιές. Ο πατέρας της κάθε οικογένιας, εκείνη την εποχή προσπαθούσε να κληροδοτήσει στους γιούς του την ανδρεία, την τιμη και την δόξα. Επίσης το ονειρό του είναι αυτοί να γίνουν καλύτεροι απο εκείνον



Πατριαρχική οικογένια

1. Πατέρας

2. Μεγάλοι γιοί

3. Άλλα μέλη οικογένιας



Η ίδια πατριαρχική δομή ισχύει για την κοινότητα. Ιδανικό του άνδρα είναι η τιμή, γιατί αυτή του εξασφαλίζει το καλό όνομα, τη δόξα. Ακόμα ενδιαφέρεται για την κοινη γνώμη την οποία και την σέβεται. Η κοινωνία στα παμπάλαια εκείνα χρόνια ήταν οργανωμένη με βάση το Γένος. Υπήρχαν δηλαδή ομάδες που είχαν αρχηγούς που τους έλεγαν βασιλείς, γέροντες, άνακτες και που κατοικούσαν σε ωρισμένες περιφέρειες, περιτειχισμένες γύρω γύρω με κάστρα εξαιτίας των ληστών. Οι άνακτες, βασιλείς, γέροντες ήταν οι αρχηγοί, δεν είχαν όμως την εξουσία που έχουν οι μονάρχες στα σημερινά χρόνια. Η θέλησή τους δεν ήταν απόλυτη. Στον καιρό πολέμου είχαν μεγαλύτερη δικαιοδοσία, στον καιρό ειρήνης όμως τα δικαιώματα τους ήταν περιωρισμένα. Όταν ήταν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις καλούσαν το λαό και παίρνονταν από κοινού οι αποφάσεις. Ακόμα και η δουλεία δεν έχει τη μορφή πού πήρε στην Ελλάδα από τον 8ο αιώνα και μετά. Οι δούλοι δεν είναι σκλάβοι με την πραγματική σημασία της λέξης. Είναι παραγυιοί και ψυχογυιοί του αρχηγού της οικογενείας. Το ίδιο και οι σκλάβες, είναι ψυχοκόρες και παραδουλεύτρες. Η εργασία γίνεται από κοινού από όλα τα μέλη του γένους. Ακόμα και οι βασιλείς και οι άνακτες δουλεύουν.

Στην κοινωνία του Ομηρικού έπους της Ιλιάδας, πρωταρχικό κύτταρο είναι η οικογένεια, όπου πολλές οικογένειες αποτελούσαν το γένος, πολλά γένη σχημάτιζαν τη φυλή και πολλές φυλές το λαό.
Η κοινωνία ήταν χωρισμένη σε τρεις τάξεις:
α) τους ευγενείς, όπου ήταν η ανώτερη κοινωνική τάξη και την αποτελούσαν γαιοκτήμονες και πολεμιστές. Οι γεροντότεροι από αυτούς αποτελούσαν το συμβούλιο του βασιλιά και τον βοηθούσαν στη διοίκηση του κράτους. Οι ευγενείς ήταν ιδιοκτήτες της γης και διατηρούσαν μεγάλο αριθμό δούλων. ‘Ετσι έλεγχαν την παραγωγή αγαθών. Επίσης ασκούσαν την τοπική εξουσία και έπαιρναν μέρος στα συμβούλια των βασιλιάδων. Οι ευγενείς ήταν ελεύθεροι στις ενέργειές τους, αλλά σέβονταν τα αγαθά και τα δικαιώματα των άλλων. Όσο πλουσιότεροι και γενναιότεροι ήταν, τόσο μεγαλύετρη υπήρξε και η κοινωνική τους προβολή. Μικρότερη μονάδα στην τάξη των ευγενών ήταν οι συγγένειες. Επίσης οι κληρονομικοί βασιλιάδες κυβερνούσαν μαζί με τους ευγενείς.

β) το Δήμο (το λαό), όπου δεν είχε καμιά γνώμη στη διοίκηση του κράτους.

γ) τους Δούλους, δηλ. οι αιχμάλωτοι πολέμου ή οι αγορασμένοι, όπου δούλευαν χωρίς αμοιβή στα σπίτια και τα κτήματα των βασιλιάδων και των ευγενών. Στην ομηρική εποχή προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την αυτάρκεια με την οικοτεχνία. Για να υπάρχει οικονομική αυτάρκεια στο ανάκτορο ο βασιλιάς είχε πολλούς "δούλους" (υπηρέτες) που έκαναν διάφορες δουλειές (άλεσμα, ζύμωμα, ύφανση, καλλιέργεια γης, συγκομιδή κλπ.) ‘Ετσι κάθε εργατικό χέρι (χωρίς αμοιβή γιατί την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν χρήματα) ήταν απαραίτητο για να αυξάνεται ο πλούτος και η δύναμη του σπιτιού. Επίσης σημαντικό μέρος στον τρόπο ζωής της ομηρικής κοινωνίας ήταν τα "συμπόσια" (η διασκέδαση και το φαγοπότι) όπου αποτελούσαν μία ανάπαυλα από τον καθημερινό αγώνα της ζωής. Επίσης η έννοια της φιλοξενίας αποτελούσε ιδιαίτερο εθιμοτυπικό στοιχείο, με έντονους δεσμούς φιλίας, που εκδηλώνονταν έμπρακτα.



Κοινωνία θνητών

1. Βασιλιάς

2. Ευγενείς

3. Λαός

4. Δούλοι



ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σήμερα στην κοινωνία όπου ζούμε άντρας και γυναίκα είναι ισότιμοι στην οικογένεια και αποφασίζουν από κοινού για όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Παλιότερα θεωρούσαν αυτονόητο ότι αρχηγός της οικογένειας ήταν ο άντρας αφού εργαζόταν, ενώ η γυναίκα έμενε σπίτι και φρόντιζε το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών. Βάση της σημερινής οικογένειας είναι ο σεβασμός , η αλληλοκατανόηση και η αγάπη. Ενώ τότε δεν υπήρχε καθόλου σεβασμός και κατανόηση καθώς οτι έλεγε ο άνδρας ήταν νόμος. Τις δουλειές του σπιτιού, τα έσοδα της οικογένειας, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αναλαμβάνουν και οι δύο σύζυγοι. Επίσης σήμερα δεν υπάρχουν δούλοι παρά μόνο υπηρέτες που πληρώνονται με μισθό. Όσο αναφορά στο τρόπο διακυβέρνησης των σύγχρονων κρατών το πολίτευμα που κυριαρχεί είναι το δημοκρατικό. Ενώ όπου υπάρχει μοναρχία στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βασιλιάδες έχουν περιορισμένες εξουσίες.     


ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Οι γονείς και στην σημερινή και στην Ομηρική οικογένεια φροντίζαν για την κάλυψη των αναγκών των μελών της και για την ανατροφή των παιδιών.  Και στις δύο εποχές οι γονείς προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τους ότι καλύτερο μπορούν. Η γυναίκα εξακολουθεί να έχει το ρόλο της νοικοκυράς στο σπίτι, άσχετα αν δουλεύει και έξω.
Ο σημερινός πολίτης έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις προς την κοινωνία όπως και στην Ομηρική εποχή.

Η σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία έχει πολλά να διδαχθεί από τον Ομηρο και την εποχή του!


5 σχόλια:

  1. Ωραία η εργασία σου και μπράβο.

    "Σήμερα στην κοινωνία όπου ζούμε άντρας και γυναίκα είναι ισότιμοι στην οικογένεια και αποφασίζουν από κοινού για όλα τα θέματα που τους απασχολούν"
    Συμφωνώ και να προσθέσω πως όπου λειτουργούν έτσι η σχέση υφίσταται (αντέχει), όμως σε πλείστες των περιπτώσεων οι νεαρές "κυριούλες" στο όνομα του φεμινισμού δεν σηκώνουν διδαχές από κανένα ΄Ομηρο.
    Αυτά που σου γράφω δεν έχουν να κάνουν με την αξιολογη εργασία σου αλλά με τις φεμινίστριες "κυριουλες"
    ;-))))

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλαρένια...
    καλά τους τα λες!
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τι και να λένε οι άλλοι , μικρέ μην χάνεις τα κέφια σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μικρε να αναλίεις λιγο περισσοτερο τα θεματα εις γενικοτα μπραβο πολύ καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή